dijous, 2 d’octubre del 2014

Esports tradicionals de la Vall d'Albaida

Aquesta setmana passada a Agullent van fer una exposició sobre la Vall d'Albaida, i vam anar a vorer-la. A mí hem va cridar la tensió els esports tradicionals de la comarca per això, vos parlaré dels esports. 


 Els esports més tradicionals a la Vall d'Albaida són la pilota valenciana i la colombicultura. Aquest són practicats des de fa més de 750 anys. Alguns dels il·lustres que van parlar de les pràctiques dels esports van ser Arnau de Vilanova, Sant Vicent Ferrer o Joan Lluís Vives.
Actualment els clubs d'Albaida, Aielo de Rugat, Bèlgida, Benicolet, Benigànim i Otos que mantenen la flama sagrada. També és juga a Bocairent, Quatretonda, la Pobla del Duc, Llutxent i Ontinyent. 
El raspall és una modalitat per excel·lència i la més estesa, encara que també és juga a llargues i galotxa.

D'altra banda la columbicultura, també és molt estesa, i fa referència a la cria de coloms amb finalitat competitiva i esportiva. Els que practiquen aquest esport per aquesta contornada se'ls anomena colombaire o columbari. Es tracta de seleccionar , criar i instruir els coloms perquè siguen els millors en les tècniques de seducció.
Hi han algunes localitats que encara practiquen aquest esport com a Benissoda, Montaverner, l'Olleria, Bufali, Aielo del Malferit, Bocairent o Quatretonda. 
Altres pràctiques esportives que també van tindre importància  van ser les 'corregudes de cavalls de Sant Antoni' que es pràcticaven principalment a l'Olleria, Benigànim o la Pobla del Duc. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada